Scheiden in Haaksbergen

Uw totaalpartner op het gebied van echtscheiding

Scheiden in Haaksbergen is de enige scheidingsmakelaar die alle facetten wat betreft een echtscheiding in huis heeft. Wij werken met een groot team aan specialisten die actief zijn binnen hun eigen discipline. Wij helpen u met alle mogelijk vraagstukken die op uw pad kunnen komen. Scheiden in Haaksbergen zorgt niet alleen voor een verantwoorde echtscheiding, maar helpt u ook met de start van een nieuw begin. Vraag vandaag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Afspraak maken

Alimentatie

Wat is alimentatie?

Na een echtscheiding bent u verplicht om voor elkaar (en kinderen) te zorgen. Dit is de onderhoudsplicht. Om aan deze onderhoudsplicht te voldoen, dient u mee te betalen aan het levensonderhoud van uw ex-partner. Dit noemen we de plicht tot betaling van alimentatie. Vaak wordt de alimentatie middels een geldbedrag voldaan. Betaalt één van de ex-partners bijvoorbeeld de huur- en/of huisvestingskosten, dan is dit alimentatie in natura.

Er zijn twee varianten van alimentatie:

  • Kinderalimentatie;
  • Partneralimentatie.

Kinderalimentatie

De doelstelling bij het bepalen van de kinderalimentatie is om te zorgen dat de leefstandaard van het desbetreffende kind of kinderen er zo min mogelijk op achteruitgaat. Spreekt u samen met uw ex-partner de hoogte van de kinderalimentatie af, dan toetst de rechter of deze passend is bij de leefsitautie. Spreekt u en uw ex-partner niets af, dan stelt de rechter de hoogte vast. Bij kinderen onder de 18 bepaalt de rechter wat er aan alimentatie betaald dient te worden. Dit is ook afhankelijk van het aantal kinderen en het gezinsinkomen voordat de echtscheiding plaatsvond.

Partneralimentatie

Partneralimentatie komt meestal voor wanneer de inkomens van u en uw ex-partner behoorlijk verschillen van elkaar. U kunt in onderling overleg afspraken maken inzake de duur en de hoogte van de partneralimentatie. Het is verstandig om de afspraken vast te laten leggen in een echtscheidingsconvenant. Slaagt u en uw ex-partner er niet in samen afspraken te maken over de partneralimentatie, dan zal de rechter deze voor u beide vaststellen. Als er minderjarige kinderen zijn, dan toetst de rechter altijd het afgesproken bedrag. Zowel de kinder- als de partneralimentatie wordt, tenzij anders afgesproken, jaarlijks wettelijk geïndexeerd.